fbpx

Χάρης Λαζαρόπουλος

Home / Χάρης Λαζαρόπουλος

Χάρης Λαζαρόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στον Πειραιά, αν και το μυαλό του είναι μονίμως στον οικουμενικό Ελληνισμό, στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη και στα βυζαντινά ίχνη της καταγωγής του. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στην Αθήνα και στο Περθ της Σκωτίας.

Αγάπησε την τέχνη του ρεπορτάζ από μια φράση της μητέρας του. «Δημοσιογραφία είναι η καταγραφή της Ιστορίας, τη στιγμή που συμβαίνει», ήταν η φράση που τον ώθησε να πάρει αυτήν την απόφαση ζωής και ήδη από τα μαθητικά του χρόνια να γράφει τη στήλη των «Φιλοτελικών» στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», την εφημερίδα που ίδρυσε ο πατέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Βλάσσης Γαβριηλίδης, το 1881.

Στα φοιτητικά χρόνια του εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ, στην τότε ΕΤ2, τον Δεκέμβριο του 1992. Δοκίμασε τις αντοχές του στο ρεπορτάζ και δέχθηκε κάθε πρόκληση ως ευκαιρία και εμπειρία. Από τις φωτιές, τις πορείες, τις καταλήψεις, την αποκάλυψη του κυκλώματος στις φυλακές Κορυδαλλού και την κάλυψη βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι την πρώτη γραμμή του πολέμου στη Βοσνία ή και την παρουσίαση δελτίων ειδήσεων έδωσε το στίγμα του για αντικειμενική και αληθινή ενημέρωση.

Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης τον επέλεξε την άνοιξη του 1997 για να επανδρώσει την «ομάδα κρούσης ρεπορτάζ» της εφημερίδας «ΑΘΗΝΑΪΚΗ». Μετά την κάλυψη ενός αστυνομικού ρεπορτάζ που συγκλόνισε την κοινή γνώμη για μια δολοφονία στη Σάμο, αναβαθμίστηκε σε στρατιωτικό και διπλωματικό συντάκτη, μια θέση που χαρακτήρισε τη σταδιοδρομία του.

Με το ρεπορτάζ του στην «Α» και στη «ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής» αποκάλυψε αθέατες πτυχές της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ύμια και της συμφωνίας στη Μαδρίτη. Ήταν από τους πρώτους που έγραψαν για την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα και εξασφάλισε αποκλειστικά βίντεο λίγο πριν από τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη από ξένους πράκτορες στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Πρώτος έφερε στη δημοσιότητα το πόρισμα για την πτώση του κυβερνητικού αεροσκάφους «Φάλκον» στο οποίο σκοτώθηκε στέλεχος της τότε κυβέρνησης. Βρέθηκε σε δημοσιογραφικές αποστολές σε Κύπρο, Τουρκία, Αλβανία, Συρία, Λιβύη και αλλού. Συμμετείχε σε όλες τις κυβερνητικές αποστολές πριν και κατά τη διάρκεια του δευτέρου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Από τις εμπόλεμες ζώνες στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια μετέδωσε ειδήσεις και πληροφορίες, ενώ κατέγραψε τον πόνο και την καταστροφή με πολυήμερο οδοιπορικό στις περιοχές της Τουρκίας που έπληξε ο μεγάλος σεισμός του 1999. Συμμετείχε σε Συνόδους Κορυφής και Υπουργικές Συνόδους σε Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΔΕΕ.

Ήδη από το 1998 εργαζόταν ως ανταποκριτής της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», του «Ράδιο ΠΑΦΟΣ» και κατόπιν του «Ράδιο ΠΡΩΤΟ» της Κύπρου στην Αθήνα. Έγινε ίσως ο νεαρότερος αρχισυντάκτης ημερήσιας εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας, της «ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ», το 2000.

Το 2001 πέρασε από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και σύντομα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση να οργανώσει την υποδοχή και ροή ειδήσεων στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «ΕΞΠΡΕΣ». Εργάσθηκε στον Όμιλο Ανδρουλιδάκη ως συνεργάτης του “Planet 99,5”, συνεργάτης της κυριακάτικης εφημερίδας «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» και αρχισυντάκτης της “DAILY TIMES”.

Το 2003 ανταποκρίθηκε στην πρόταση του Δημήτρη Βάρου και εντάχθηκε στο επιτελείο της Εταιρείας Ειδικών Εκδόσεων «ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» (με επτά περιοδικά, οκτώ sites και πέντε κλαδικές εκθέσεις) ως αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης. Παράλληλα εκτέλεσε χρέη Ειδικού Συμβούλου για θέματα Τύπου & ΜΜΕ σε μεγάλο Δήμο της χώρας.
Την άνοιξη του 2011 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση των Ενημερωτικών Μέσων του Ομίλου DPG με τις ιστοσελίδες Newsbomb.gr, Newscode.gr, Prionokordela.gr, Mediagate.gr, Albanews.gr κ.ά. Με αιχμή του δόρατος το Newsbomb.gr και με δεδομένη την εξαιρετική συνεργασία που ανέπτυξε με τον Κώστα Χαρδαβέλλα, μέσα σε ένα χρόνο ανέδειξαν το βασικό ενημερωτικό Μέσο της DPG στην πρώτη και εγκυρότερη ιστοσελίδα όχι μόνο της κατηγορίας της, αλλά και του ελληνικού διαδικτύου συνολικά.

Εκείνη την εποχή και παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχθηκε, το Newsbomb.gr έκανε τη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Έφερε το αποκαλυπτικό πρωτογενές ρεπορτάζ στη διάθεση των αναγνωστών του, με σοβαρότητα και χωρίς copy-paste. Επανέφερε το κλασσικό ολιγόλεπτο δελτίο ειδήσεων κι όχι τα σώου των παραθύρων στο ελεύθερο πεδίο του web, κατά το πρότυπο των αμερικανικών ΜΜΕ.

Η ριζοσπαστική πρόταση να εκπέμψει ειδική ενημερωτική εκπομπή από web-tv με live stream, υπό τον τίτλο «Αποκαλύπτω», παρέσυρε όλα τα μεγάλα ενημερωτικά sites να το αντιγράψουν και να το διακόψουν όταν δεν κρίθηκε σκόπιμη η συνέχισή του.

Με τα καθήκοντα του υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τον ενέταξε από τον Δεκέμβριο του 2013 στο επιτελείο της Διεύθυνσης Ενημέρωσης ΥΠΕΘΑ με καθήκοντα Υποδιευθυντή – Αρχισυντάκτη Περιοδικών Εκδόσεων, υπεύθυνου για την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η συνεργασία αυτή συνεχίσθηκε με τον πιο άψογο τρόπο επί υπουργίας Νίκου Δένδια.

Γνωρίζει καλά την νέα ελληνική και τα αρχαία ελληνικά ενώ ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και λίγα τουρκικά.

Έχει γράψει το οικονομικό εγχειρίδιο «Ευρωπαϊκοί Ορίζοντες» (Εκδόσεις ΤΥΠΟC 2006, 2008). Επιμελήθηκε τα λευκώματα «Έλληνες Ολυμπιονίκες 1896-2000» του καθηγητή Θωμά Γιαννάκη και «Ήρεμα έλξον» του ναυάρχου ε.α. Κων. Νιζάμη.

Έχει συντονίσει οικονομικά και επιχειρηματικά συνέδρια ενώ έχει συμμετάσχει στην παραγωγή διαφημιστικών ταινιών με τις εταιρείες “Big Shot”, «Ελληνική Θεαμάτων», “Le Spot” και “Lowe Athens”.

Η συνεργασία του με τη σχολή δημιουργικής γραφής “Tabula Rasa” γίνεται με την ελπίδα και την προσμονή να εργασθεί με τους σπουδαστές του, ως coach μιας ομάδας που φιλοδοξεί να γίνει dream team στο χώρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου.

Profile details