Description
Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:
- Πώς άλλαξε η μορφή της δημοσιογραφίας από τον Οκτώβριο του 1993 που αναρτήθηκε η πρώτη ειδησεογραφική ιστοσελίδα ως σήμερα; Η διαχείριση της είδησης από τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στο διαδίκτυο.
- Διαχείριση της πολιτικής επικαιρότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από την πλήξη στη σύγχυση. Η αντιμετώπιση της ελπίδας και της υπόσχεσης. Ο φόβος και ο θυμός. Οι κακοί της υπόθεσης. Τα στερεότυπα και η διαχείριση της γλώσσας.
- Υποδοχή διεθνών ειδήσεων. Οι παγίδες της προπαγάνδας των πρακτορείων. Πώς ξεχωρίζεις την πληροφορία από τη φαντασία; Γιατί ο δημοσιογράφος ξεχωρίζει από τις λεπτομέρειες. Ο καταλυτικός ρόλος της φωτογραφίας.
- Οικονομικές ειδήσεις. Η διαφορά της ενημέρωσης από την ουτοπία. Επενδυτικές ειδήσεις και επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Πώς το “content marketing” αλλάζει παραδοσιακά μοντέλα; Ρεπορτάζ αγοράς και αφιερώματα.
- Ο δημοσιογράφος απέναντι σε μια διασημότητα. Η παγίδα του θαυμασμού. Ο φθόνος. Η επιθυμία για αναγνωρισιμότητα. Τραύματα της αναγνωρισιμότητας.
- Πώς παρουσιάζουμε καταστροφές και επεισόδια σε livestreaming; Κάλυψη τραγωδίας: Σεισμοί, φωτιές, φυσικές καταστροφές. Πώς γίνεται η κάλυψη ατυχημάτων – δυστυχημάτων; «Καιρικό» ρεπορτάζ σε εξέλιξη – Ποιες πληροφορίες θέλει το κοινό; Θέματα υγείας – επιδημιών.
- Ενημέρωση ειδικών ιστοσελίδων: Πώς να γράψεις για φαγητό, ταξίδια, τεχνολογία; Όταν ο πολιτισμός γίνεται tag σε μηχανές αναζήτησης. Ποιο ύφος γραφής χρησιμοποιούμε σε στήλες τύπου blog; Content Strategy, δημοσιογραφία και εμπορική πολιτική.
- Αναζητώντας νέες δυνατότητες στο διαδίκτυο. Ανακαλύψτε τα μυστικά του SEO. Γιατί το διαδίκτυο συνδυάζει τον παραδοσιακό Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα ταυτοχρόνως; Γιατί και πότε χρησιμοποιούμε tags; Πόσο αναγκαίες είναι οι «λέξεις – κλειδιά»;
- Δημιουργώντας web-radio ή web-tv. Οι προκλήσεις για διαδικτυακά Μέσα. Καλή η εκπομπή αλλά χρειάζονται και διαφημίσεις. Διασύνδεση με τα κοινωνικά δίκτυα. Ζωντανή μετάδοση και διάδραση με το κοινό.
- Η άνοδος των κοινωνικών Μέσων: Δημιουργία ομάδων επιρροής και προβολής. Καλές και κακές στιγμές χρήσης του Facebook. Οι νέες τάσεις σε Twitter, Instagram, Flickr. Επικοινωνία και συμπεριφορά προς τους αναγνώστες. Ποιος λογοκρίνει ποιον στο διαδίκτυο; Η εξ αποστάσεως ασφάλεια του Disqus.
- Εναλλακτική και συμμετοχική δημοσιογραφία. Νέα Μέσα, κοινωνικά Μέσα και δίκτυα. Βαθμός και μορφή συμμετοχής του κοινού. Από το βρετανικό ριζοσπαστικό Τύπο στην εποχή του web. Η εξέλιξη των κοινωνικών Μέσων. Οι νέες δυνατότητες του Skype.
- Η ανθρωπογεωγραφία του διαδικτύου. Ηλικιακή διάρθρωση. Διαχείριση ειδικών κοινών. Χρόνοι παραμονής και γνωριμία με τα Analytics. Πώς προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς;
- Γιατί το web εξαφανίζει την τηλεθέαση; Πώς διαμορφώθηκε η ελληνική αγορά μετά το 2012; Το πάθημα και το μάθημα του “Mega”. Tι αναφέρει η Digital News Report του Ινστιτούτου Reuters; Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή ενημερωτικών πληροφοριών από το διαδίκτυο;
- Αξιολόγηση υλικού από ερευνητική δημοσιογραφία. Γιατί υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του υλικού που έχει σταλεί σε έναν δημοσιογραφικό οργανισμό έναντι αυτού που έχει αναρτηθεί δημόσια σε κάποιο μέσον κοινωνικής δικτύωσης; Πότε πληρώνει κανείς για το υλικό και πότε όχι; Υπάρχει αναγνώριση της συνεισφοράς; Τιτλοφόρηση και ηθικές αξίες.
- Πηγές και πρακτικές της εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Η αντίστροφη πρακτική. Συνέντευξη στην τάξη. Ποια είναι η ομάδα των αποκαλούμενων “produsers”; Πώς ο πολίτης μετατρέπεται σε ρεπόρτερ που κάνει «αυτόχθον ρεπορτάζ» (native reporting);
- Πνευματικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα. Τι περιορίζει τον διαχειριστή μιας ιστοσελίδας; Πότε είναι απαγορευτική η αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό; Θέματα δεοντολογίας και νέοι κανονισμοί.
- Θεωρία των τριών «Π» (Περιορισμοί, Προκλήσεις, Προοπτικές). Διαδίκτυο και “Hard News”. «Συμμετοχική» και «Εναλλακτική» ενημέρωση. Πώς μπορεί να βγει κανείς κερδισμένος στη νέα αγορά; Ο αναγνώστης μετατρέπεται σε… καταναλωτή. Δημοσιογραφία και διαδίκτυο ως το 2025…
~ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή.
~ Τα δίδακτρα για την παρακολούθηση είναι 45 ευρώ ανά τέσσερις εβδομάδες μαθημάτων.
~ Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
~ Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι “Tabula Rasa”.
~ Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 213 00 24291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail info@tabula.gr
Reviews
There are no reviews yet.